• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • English
Політичні відносини між Україною та Ісландією
Опубліковано 08 травня 2020 року о 09:00

Визнання України: 19 січня 1992 р.

Встановлення дипломатичних відносин: 30 березня 1992 р.


Діалог високого рівня

23 – 25 лютого 2004 р. – офіційний візит Прем’єр-міністра Ісландії Д. Оддссона.

29 вересня – 1 жовтня 2005 р. – візит віце-спікера Альтингу (парламенту) Ісландії П. Бекмен (у складі групи спікерів країн Північної Європи та країн Балтії).

15 липня 2014 р. – зустріч Президента України П.О. Порошенка з Міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Ісландії Гуннаром Б. Свеінссоном у рамках зустрічі з делегацією міністрів закордонних справ Ісландії, Латвії, Польщі.

18 серпня 2014 р. – зустріч Голови Верховної Ради України О.В. Турчинова зі Спікером Альтінгі (парламенту) Ісландії Ейнаром К. Гудфіннссоном (м. Паланга, Литва).

16 вересня 2014 р. – протокольна зустріч Президента України П.О. Порошенка і Міністра закордонних справ України П.А. Клімкіна з Міністром закордонних справ і зовнішньої торгівлі Ісландії Г.Б. Свеінссоном (м. Рейк’явік).

1-2 лютого 2016 р. – візит Спікера Альтінгу (парламенту) Ісландії Е.К. Гудфіннссона.

9 вересня 2021 р. – зустріч заступниці Голови Верховної Ради України О.Кондратюк із Спікером Альтінгу (парламенту) Ісландії Ш.Сіґфуссоном у рамках п’ятої Всесвітньої конференції голів парламентів (м. Відень, Австрія). 

5 травня 2022 р. – зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля із Прем’єр-міністром Ісландії Катрін Якобсдоттір (м. Варшава, Польща).

З 24.02.2022 року Ісландія негайно й жорстко засудила широкомасштабне військове вторгнення росії в Україну та відстоює активну позицію у питанні створення умов для покарання рф за воєнні злочини, злочин агресії, злочини проти людяності, геноцид в Україні.

Ісландія підтримує створення Спеціального міжнародного трибуналу з покарання рф за злочин агресії, надає фінансову допомогу розслідуванню воєнних злочинів Міжнародним кримінальним судом, а також приєдналася до міжнародних зусиль з підтримки України у справі проти росії у Міжнародному суді справедливості (щодо геноциду).

Ісландія активно долучається до розробки та просування відповідних резолюції в ООН та рішень інших міжнародних організацій, лобіює широку міжнародну підтримку України.

Ісландія допомагає в отриманні Україною військової допомоги, є учасником зустрічей у форматі Рамштайн та приєдналася до усіх санкцій ЄС.

Протягом 2022 року відбулося 8 заходів, в т.ч. зустрічей і телефонних розмов, на найвищому та високому політичному рівнях.

У 2023 році відбувся візит ПМ Ісландії К.Якобсдоттір та міністра закордонних справ Ісландії Т.К.Гилфадоттір до Києва. Проведено зустрічі з Президентом, ПМ та МЗС України (14.03.2023).

24.04.2023 на полях Парламентської зустрічі в Празі, Чехія відбулась зустріч Спікера ВРУ Р.Стефанчука зі Спікером Парламенту Ісландії Б.Арманнссоном.

28.03.2023  візит міністра закордонних справ Ісландії Т.К.Гилфадоттір до Одеси у складі делегації глав зовнішньополітичних відомств країн Балтії та Північної Європи.

01.05.2023 телефонна розмова між ПМ Ісландії К.Якобсдоттір та ПМ України Д.Шмигалем

03.05.2023 Президент В.Зеленський зустрівся з ПМ К.Якобсдоттір під час офіційного візиту до Гельсінкі, Фінляндія, в рамках саміту Україна -Північна Європа.

13-14.05.2023 візит до Ісландії віце-спікера ВРУ О.Кондратюк (зустрічі зі Спікером та віце-спікерами Альтингу, Міністром юстиції Й.Гуннарссоном та Міністром закордонних справ Т.Гилфадоттір).

16-17.05.2023 участь ПМ України Д.Шмигаля у 4-му Саміті Глав держав та урядів РЄ у Рейк’явіку.

02.06.2023 зустріч Спікера ВРУ Р.Стефанчука зі Спікером Парламенту Ісландії Б.Арманнссоном на полях парламентських заходів в Вільнюсі.

Діалог на рівні зовнішньополітичних відомств

6 – 9 листопада 2006 р. – офіційний візит Міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Ісландії В.Сверрісдоттір.

4 червня 2009 р. – зустріч Т.в.о. Міністра закордонних справ В.Д. Хандогія з Міністром закордонних справ Ісландії О.Скарфедінссоном у рамках роботи 15-ї сесії Ради держав Балтійського моря.

23 – 25 червня 2010 р. – робочий візит Міністра закордонних справ України К.І. Грищенка для участі в ювілейній Міністерській конференції Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) з нагоди 50-ої річниці діяльності організації, у рамках якого глава вітчизняного зовнішньополітичного відомства від імені України підписав Угоду про вільну торгівлю між Україною та ЄАВТ і Угоду про сільське господарство між Україною та Ісландією.

25 вересня 2013 р. – зустріч на рівні міністрів закордонних справ у м. Нью-Йорк у рамках основної частини 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

22 березня 2014 р. – робочий візит в Україну Міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Ісландії Гуннара Б. Свеінссона.

15 – 17 липня 2014 р. – робочий візит в Україну Міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Ісландії Гуннара Б. Свеінссона.

28 квітня 2015 р. – робочий візит в Україну Міністра закордонних справ і зовнішньої торгівлі Ісландії Г.Б.Свеінссона для участі у міжнародній Конференції з підтримки України.

20 вереcня 2016 р. – зустріч Міністра закордонних справ Україні Павла Клімкіна з Міністром закордонних справ Ісландії Лілією Альфредсдоттір у рамках 71-шої сесії ГА ООН (м. Нью-Йорк, США).

19 вересня 2017 р. – зустріч Міністра закордонних справ Україні Павла Клімкіна з Державним секретарем МЗС Ісландії Стефаном Хаукуром Йохансоном у рамках 72-ої сесії ГА ООН (м. Нью-Йорк, США).

24 лютого 2020 р. – зустріч Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка з Міністром закордонних справ Ісландії Гудлаугуром Тор Тордарссоном у рамках 43-ї сесії Ради ООН з прав людини у Женеві. 

08 квітня 2020 р. – телефонна розмова Міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з Міністром закордонних справ Ісландії Гудлаугуром Тор Тордарссоном.

2 грудня 2021 року - зустріч Міністра закордонних справ України Дмитро Кулеба з Міністеркою закордонних справ Ісландії Тордіс Колбрун Рейкдал Гилфадоттір в рамках засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ в Стокгольмі.


  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux